[...] z oliwek jeżeli nie będziesz bardzo długo smażył to jak najbardziej się nada. Ja osobiście preferuję bardziej obróbkę na suchej patelni a oliwę dodawać dopiero na koniec jako dodatek po prostu tłuszczu plus smakowy, natomiast do długiej obróbki zaleca się smalec i olej kokosowy rafinowany Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2023-05-28 20:14:38
Witaj, Napisałeś dość ogólnikowo do jajecznicy na smażenie dawaj olej kokosowy , masło klarowane lub smalec. Co do olei roślinnych są dobre zimnotłoczone jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany budwingowy . Pozdrawiam
podepnę się do pytania czy w diecie LOW CARB zachowanie proporcji w tłuszczach40% nasycone--30%jednonienasycone, 30% wielonienasycone będzie ok??oczywiście same dobre źródła tj mięso, olej kokosowy, olej rzepakowy,oliwa z oliwek, tran, jaja, orzechy, smalec gęsi,wiórka kokosowe
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
[...] Ewentualnie jeżeli smażymy coś trudniejszego, np. omleta, to jak najbardziej warto wysmarować patelnie tłuszczem. Resztę tłuszczów spożyć na zimno. Najlepiej olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Można również użyć oleje w sprayu do smażenia, np. coś takiego: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html
Dodanie. Pełnowartościowy posiłek w którym znajdą się źródła białka (mięsa, podroby, ryby), źródła węglowodanów (kasze, ryż, ziemniaki, makarony, owoce) oraz rozsądna ilość tłuszczy (tłuste mięsa, tłuste ryby, olej lniany, kokosowy, smalec, masło, oliwa z oliwek, wiórki kokosowe, awokado).
[...] poziomu węglowodanów zaczynają wytwarzać się ciała ketonowe. Po takim całodniowym ładowaniu węglami wywala z ketozy na co najmniej tydzień a jak ktoś takie ładowanie robi co tydzień to w ketozie nie jest w ogóle. Produkty, które wymieniłeś typu słonina, smalec, karkówka to są właśnie zdrowe tłuszcze, olej kokosowy może być małym dodatkiem.
Najlepszym wyborem będzie masło klarowane, smalec lub olej kokosowy. Kwestia tego co Tobie bardziej odpowiada. Tutaj masz więcej informacji na temat smażenia: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
[...] tylko oliwa i jajka. Są orzechy, ryby świeże lub mrożone czy awokado. A jeśli oliwy używasz do smażenia to nie bardzo, wymień ją na masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec. Kolacja także do poprawy. I tak jak wyżej jeśli chcesz mieć mniej tkanki tłuszczowej a nie wyglądać jak skinny fat to zdecydowanie ćwiczenia siłowe z mała domieszką [...]
[...] :)) ) Wywal banana, jaki jest jego cel? 3.Okej ale daj jakieś tłuszcze jeżeli to przedtreningowy to najlepiej nasycone, masło klarowane,wiórki kokosowe,olej kokosowy albo smalec. 4.Białko okej i tutaj dodaj tego banana z 2 posiłku. 5.Jest okej, ale mowiłem banany PO TRENINGU BEZPOŚREDNIO. 6.Jest dobrze ale dodaj tutaj jakieś tluszcze, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
źródła tłuszczy: Oliwa z oliwek, tłuste ryby, orzechy, tran, masło extra 82%, olej rzepakowy nierafinowany, smalec dobry do pieczenia jest podobnie jak olej kokosowy
Całkiem ok, ale białko podbij sobie do około 150-160g. Na kolację wrzuć węglowodany. I nie smaż na maśle extra, tutaj raz będziesz musiał kupić coś sensownego do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane, ale smalec) na długo starczy.
Oliwy z oliwek używaj tylko do krótkotrwałego smażenia. Do obróbki termicznej możesz zastosować ( olej kokosowy, masło klarowane, olej rzepakowy czy też smalec )